Izveštaj o aktivnostima u 2014.

GODIŠNJI IZVEŠTAJ O AKTIVNOSTIMA JOGA SAVEZA SRBIJE U 2014.

Januar, 2014.

3.1.2014.

Tradiocionalna svečana proslava Nove godine

Dana 3.1.2014. održana je tradicionalna svečana proslava Nove godine članica Joga Saveza Srbije uz zvuke kirtana i svečani program koji su pripremili instruktorke i instruktori Joga Saveza Srbije. Na proslavi su nastupili Art Joga Similiris – predstavnici Međunarodne akademije za školovanje instruktora joge, Tanja Yoga klub, Joga centar Inđija i Joga centar Zemun, Art Joga Similiris – Revijalni sastav, poeziju je čitala Jelena Vukotić. 

Instruktorke Joga saveza Srbije koje su učestvovale u organizaciji novogodišnjeg programa su: Maja Štrbac, Aleksandra Vuković, Lidija Živković, Ivana Nikolić Ćufalić i Marijana Rodić. Fotografisali: Aleksandra Ristić, Branislav Filipovski i Ivana Nikolić Ćulafić

9.1.2014.

Čas joge na Fakultetu za sport u Novom Sadu

Dana 9.01.2014. Mirjana Radak, sertifikovana instruktorka Joga centra Mirjana održala je vežbe na Fakultetu za sport u Novom Sadu, studentima završne godine osnovnih studija sporta, iz predmeta Kineziterapije, u okviru nastavne jedinice: Primena joga vežbi u kineziterapiji.

12.1.2014.

Predavanje prof. dr Predraga Nikića, Sećenje na delo Swami Vivekanande.

Joga savez Srbije i Indijski kulturni centar u Srbiji dana 12.1.2014. godine, u prostorijama Joga saveza Srbije, sa početkom u 18 časova organizovali su predavanje Sećanje na delo Swami Vivekanande, na dan rođenja ovog velikana. Predavanje je vodio prof. dr Predrag Nikić sa saradnicama: Jelenom Vukotić, Aleksandrom Vuković i Majom Štrbac. Predavanje je započelo Moola i Gayatri mantrom u izvođenju Kirtan grupe Samadhi.

15-18.1.2014.

Izlaganje o jogi na Stručnom skupu „Dani defektologa 2014”, Zlatibor.

Na Zlatiboru od 15. do 18 januara 2014. godine sertifikovana instruktorka Marija Zulić izlagala je rad na stručnom skupu „Dani defektologa 2014” sa međunarodnim učešćem. Skup se održavao u kongresnom centru „Čigota”. Tema stručnog rada je „Joga kao put ka socijalnoj inkluziji osoba sa smetnjama u razvoju i osoba sa invaliditetom”.

Tehnike joga disanja i relaksacije u Savetovalištu za žene koje su lečene od karcinoma, u Ginekološko-akušerskoj klinici u Višegradskoj ulici u Beogradu, Bosiljka Janjušević, MA. Tokom 2014. godine, Bosiljka Janjušević, MA, sertifikovana instruktorka Joga saveza Srbije, vodi tehnike joga disanja i relaksacije u Savetovalištu za žene koje su lečene od karcinoma, u Ginekološko-akušerskoj klinici u Višegradskoj ulici u Beogradu.

Februar, 2014.

1.2.2014.

Veče indijske poezije.

U organizaciji Joga saveza Srbije i Indijskog kulturnog centra, u subotu, 1.2.2014. sa početkom u 19 časova, započeo je ciklus Večeri indijske poezije. Ciklus je započeo POEZIJOM SUŠTINE velikog Rabindranath Tagore. Predavanje o delu ovog velikana održala je Aleksandra Vuković, a stihove su recitovali: Jelena Vukotić, Jelena Štrbac, Srna Đukić-Spasojević i Maja Štrbac. Veče poezije je započelo Moola i Gayatri mantrom u izvođenju Kirtan grupe Samadhi.

9-23.2.2014.

Seminar: Joga u korporacijama, prof. dr Predraga Nikića.

U organizaciji Joga saveza Srbije, u periodu od 9. do 23.2.2014. godine, prof. dr Predrag Nikić, predsednik Joga saveza Srbije, održao je seminar dodatne eukacije sertifikovanih instruktora joge: “Joga u organizacijama”.

16.2.2014.

Predavanje sa temom Pančatantra.

U organizaciji Joga saveza Srbije i Indijskog kulturnog centra, u nedelju, 16.2.2014. godine, održano je predavanje sa temom Pančatantra. Predavanje je održala Sanja Drobnjaković, sertifikovana instruktorka JSS. U predstavljanju dela učestvovale su: Danijela Pendić, Ivana Tošić i Nevena Đukanović -sertifikovane instruktorke Joga saveza Srbije. Veče je započelo Moola i Gayatri mantrom u izvođenju Kirtan grupe Samadhi iz Beograda.

23.2.2014.

Radionica u Folkolrnom udruženju „Veliko kolo” u Novom Sadu, Marija Zulić.

Dana 23.2.2014. Marija Zulić, sertifikovana instruktorka joge održala je radionicu u Folkolrnom udruženju „Veliko kolo” u Novom Sadu o značaju praktikovanja joga tehnika za očuvanje zglobova i mišića, poboljšanje kondicije i povećanje igračkog staža folklornih igrača, kao i o osećaju jedinstva sa grupom.

27.2.-2.3.2014.

Joga savez Srbije na 35. međunarodnom sajmu turizma u Beogradu.

Od 27.2. do 2.3.2014. godine u saradnji sa Indijskim kulturnim centrom i Ambasadom Indije, na 36. međunarodnom sajmu turizma u Beogradu posetiocima su se predstavili joga centri (klubovi) članovi Joga saveza Srbije i to: Revijalni sastav Joga saveza Srbije – Art Joga Smiliris; revijalni sastav Međunarodne joga akademije – Art joga Similiris; Joga centar Mirjana iz Novog Sada, Joga centar Tanja iz Beograda, Joga centar Sunce iz Požarevca, Joga centra Inđija i Joga centar Paraćin. Glavni koordinator: Milica Zorić. Koordinator: Aleksandra Ristić.

28.2.2014.

Predavanje o jogi na Državnom ženskom autonomnom koledžu M.L.B. u Bopalu povodom Dana nauke, prof. dr Arun Raguvanši.

Prijatelj Joga saveza Srbije i počasni član Međunarodne joga akademije, prof. dr Arun Raguvanši sa Univerziteta Bopal u Indiji održao je predavanje o jogi na Državnom ženskom autonomnom koledžu M.L.B. u Bopalu povodom Dana nauke, 28.2.2014. godine. Tema predavanje je bila „Joga kao nauka u 21. veku – iz perspektive istraživača bioloških nauka”.

Joga park, Ušće.

Prvu tablu sa oznakom Joga parka na Ušću postavio je Branimir Živković. Drugu tablu sa oznakom postavila je Rada Petrović, treću Dragan Zorić. U febrauru 2014, četvrtu tablu sa oznakom YOGA PARK postavio je Zdravko Kostanjevec.

Mart, 2014.

2.3.2014.

Inkluzivna radionica joge u okviru projekta „Podrži inkluziju – deca Zemuna”, Marija Zulić.

Dana, 2. marta sertifikovana instruktorka joge Marija Zulić održala je inkluzivnu radionicu joge za decu u Zemun polju u zgradi Mesne zajednice Zemun polje, a u okviru projekta „Podrži inkluziju – deca Zemuna”.

8.3.2014.

Osmomartovsko druženje „Za žene heroje” u organizaciji magazina „Lepota i zdravlje”, Beograd.

Dana 8. marta 2014. godine Art joga Similiris – revijalni sastav Joga saveza Srbije nastupio je na osmomartovskom druženju pod nazivom „Za žene heroje” u organizaciji magazina „Lepota i zdravlje”. Manifestacija se održala u TC Stadion. Učestvovale sertifikovane instruktorke: Vida Starović, Sanja Kuzmanović, Hristina Petrović, Olivera Cvetojević, Milica Miletić.

14.3.2014.

Art Yoga Similiris na proslavi Rotaract, Beograd.

Dana 14.3.2014. godine, Art joga Similiris – revijalni sastav Joga saveza Srbije nastupao je u klubu “Tuluz Lotrek” povodom proslave 20. godišnjice postojanja organizacije Rotaract u Srbiji koju su organizovali Rotaract u saradnji sa Indijskim kulturnim centrom. Ovim povodom je organizovano i prikupljanje sredstava za decu bez roditeljskog staranja iz doma “Vojislav Ilić” u Beogradu. Učestvovale su instruktorke joge: Aleksandra Vuković, Lidija Živković, Nevena Đukanović i Ana Miletić.

21.3.2014.

Poseta Joga saveza Srbije Tamari Vešić, predsednici Joga centra Šabac.

Dana 21.3.2014. predstavnici Joga saveza Srbije posetili su koleginicu instruktorku joge Tamaru Vešić-Tomić – predsednicu Joga centra Šabac. Upućene su čestitke svih instruktora joge povodom rođenja Tamarinog sina Peruna.

28.3.2014.

Početak realizacije projekta „Joga za sve”, Joga centar Sunce Požarevac.

Dana 28.3.2014. godine Joga centar Sunce Požarevac je započeo realizaciju projekta „Joga za sve”, čiji je sufinansijer Grad Požarevac. U okviru akcije „Nedelja ekologije” u O.Š. Desanka Maksimović u Požarevcu, sertifikovana instruktorka Joga saveza Srbije, Joga centra Sunce Požarevac Milica Ivković, uz asistenciju sertifikovane instruktorke Nešice Ilić, održala je čas joge učenicima nižih razreda uz aktivno učešće i nastavnog osoblja. Projekat obuhvat rad sa predškolskom, školskom, decom sa posebnim potrebama, sportistima, zdravstvenim radnicima kao i sa svim zainteresovanim građanima.

31.3.2014.

Promotivni čas joge u Joga parku na beogradskoj Adi.

Dana 31.3.2014. u “Joga parku” na beogradskoj Adi, instruktori joge i studenti programa stručnog usavršavanja instruktora joge održali su besplatni promotivni čas joge za građane Beograda. Čas je snimala televizijska ekipa RTS-a sa novinakom koja se pridružila praktičarima.

April, 2014.

1.4.2014.

Joga Park, Beogradska Ada

I ove godine postavljen je baner sa oznakom Joga park. Time su završene pripreme za početak akcije ”Vežbajte jogu sa nama” koja će i ove godine započeti sredinom maja i trajati do septembra meseca u Beogradu i drugim gradovima Srbije. Akcija besplatnih časova namenjena je svim ljubiteljima joge bez obzira na starost i pol.

23.3.-6.4.2014.

Seminar „Joga za decu”

U Joga savezu Srbije po prvi put je održan stručni seminar dodatne edukacije u oblasti joge za decu. Seminar je realizovan u periodu od 23.3. do 6.4.2014. godine pod stručnim vođstvom Marijane Rodić, sertifikovane instruktorke Joga saveza Srbije, dr Ane Miletić i Vere Milićević.

8.4.2014.

Praznik Ram Navami.

Dana 8.4.2014. godine, sertifikovane instrutkorke Joga saveza Srbije Nevena Đukanović i Hristina Petrović, učestvovale su u proslavi praznika Ram Navami u rezidencije ambasadorke Indije u Beogradu, gospođe Narinder Chauhan, nastupom Art joge Similiris.

3.4.2014.

Časovi joge u Dnevnom centru za decu sa posebnim potrebama, Požarevac.

Realizacija projekta „Joga za sve” koji finansira Grad Požarevac, pod pokroviteljstvom Joga saveza Srbije u organizaciji Joga centra Sunce Požarevac se nastavlja promotivnim časovima joge u Dnevnom centru za decu sa posebnim potrebama. Dana 3.4.2014. godine sertifikovana instruktorka Joga saveza Srbije Joga centra Sunce Požarevac Violeta Nikolić je uz asistenciju sertifikovanog instruktora Božidara Ljubisavljevića održala prvi čas.

9.4.2014.

Predavanje „Joga za decu” u ustanovi za predškolsku decu „Leptirić”, Požarevac.

U nastavku projekta „Joga za sve” koji finansira Grad Požarevac pod pokroviteljstvom Joga saveza Srbije, u realizaciji Joga centra ,,Sunce” Požarevac, 9.4.2014. godine u prostorijama Ustanove za predškolsku decu ,,Leptirić”, instruktorka Milica Ivković, uz asistenciju instruktora Nešice Ilić i Božidara Ljubisavljevića je održala roditeljima predavanje „Joga za decu”.

9.4.2014.

Joga na češkom univerzitetu, Vukica Janković, sertifikovana instruktorka Joga saveza Srbije i Češke joga federacije.

I ovog semestra, sertifikovana instruktorka Joga saveza Srbije Vukica Janković, vodi časove Art joge na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Pragu. Časovi su namenjeni studentima, zaposlenima i apsolventima univerziteta.

11.4.2014.

Čas joge na dečijem balu plesne škole „Advance”, Jasmina Đerić, sertifikovana instruktorka Joga saveza Srbije, Svilajnac.

Dana 11.4.2014. na dečijem balu plesne škole „Advance” koji se održao u Centru za kulturu u Svilajncu, sertifikovana instruktorka joge Joga saveza Srbije Jasmina Đerić iz Svilajnca predstavila je čas joge.

12.4.2014.

Kirtan za studente Međunarodne joga akademije, Kirtan grupa Samadhi.

Dana 12.4.2014. godine studenti Međunarodne joga akademije uživali su uz zvuke kirtana i Kirtan grupu Samadhi. Učestvovali su članovi Kirtan grupe Samadhi: Miloš Štrbac (gitara), Igor Petrović (gitara), Spomenka Đurđević (gitara), Aleksandra Mitić (ritam sekcija), Dragan Stošić (ritam sekcija), Jelena Štrbac (vokal), Slavica Stošić (vokal) i studenti Međunarodne joga akademije.

12.4.2014.

Čas joge na XIX prolećnim stručnim susretima „Vaspitači vaspitačima”, Milica Ivković, sertifikovana instrutkorka Joga saveza Srbije, Vrnjačka Banja. Dana 12.04.2014. godine u okviru seminara XIX prolećni stručni susreti  „Vaspitači vaspitačima” održanog u Vrnjačkoj Banji, Milica Ivković ,sertifikovana instruktorka Joga saveza Srbije Joga centra Sunce Požarevac, održala je promotivni čas.

13.4.2014.

Art joga Similiris na 5. festivalu zdravlja u Delta tržnom centru u Podgorici.

Dana 13.4.2014.god. na 5. festivalu zdravlja u Delta tržnom centru u Podgorici, nastupile su sertifikovane instruktorke joge, izvodeći popularni pravac Art jogu Similiris. Izvodeći tačku „Dar Anđela” nastupile su: Aleksanda Milaković, Dafina Perović, Romana Jelovac i Verica Gojaković.

16.4.2014.

Prvi promotivni čas joge za sportiste u Sportskom centru Požarevac, Božidar Ljubisavljević, sertifikovani instrutkor Joga saveza Srbije.

Dana 16.4.2014. godine u okviru projekta „Joga za sve” koji finansira Grad Požarevac, pod pokroviteljstvom Joga saveza Srbije, Joga centar Sunce Požarevac je organizovao prvi promotivni čas joge za sportiste u Sportskom centru Požarevac.

Čas je održao sertifikovani instruktor Joga saveza Srbije, Joga centra Sunce Požarevac Božidar Ljubisavljević. Ovo prilikom su pozvani svi zainteresovani sportisti da se priključe časovima joge, svake srede do 28.5.2014. u 17:30 časova.

Maj, 2014.

6.5.2014.

Čas joge u O.Š. „Aleksandar”, Nešica Ilić, sertifikovana instrutkorka Joga saveza Srbije, Požarevac.

Dana 6.5.2014. godine u okviru projekta „Joga za sve” koji finansira Grad Požarevac, sertifikovana instruktorka Joga saveza Srbije i predsednica Joga centra “Sunce” Požarevac, Nešica Ilić održala je promotivni čas deci četvrtog razreda O.Š. „Aleksandar” u Požarevcu.

5.5.2014.

Predavanje o jogi na Institutu za mentalno zdravlje u Palmotićevoj, Marija Zulić, Beograd.

Dana 5.5.2014. godine Marija Zulić, sertifikovana instruktorka joge (dipl.defektolog rehabilitator somatoped) održala je u sali Instituta za mentalno zdravlje u Palmotićevoj 37, na sastanku Društva defektologa Srbije, podsekciji za reedukaciju psihomotorike i autizam predavanje pod nazivom „Joga kao put ka socijalnoj inkluziji dece sa smetnjama u razvoju i osoba sa invaliditetom” na osnovu naučnog rada autora Marije Zulić i prof.dr Predraga Nikića.

8.5.2014.

Predavanje „Joga i mentalno zdravlje”, Bosiljka Janjušević, Požarevac.

Dana 8.5.2014. godine, instruktorke i instruktor Joga centra Sunce Požarevac Nešica Ilić, Božidar Ljubisavljević, Milica Ivković i Violeta Nikolić prezentovali su program joge u Medicini rada u Požarevcu, u okviru projekta „Joga za sve” koji finansira Grad Požarevac. Bosiljka Janjušević, doktorantkinja na Fakultetu za psihologiju Univerziteta u Beču i predstavnica Joga saveza Austrije održala je predavanje na temu „Joga i mentalno zdravlje”.

11.5.2014.

Predavanje „Vremenska univerzalnost učenja Đidu Krišnamurtija”, Gordana Mirić Trifunac i Aleksandar Nikolić, sertifikovani instruktori JSS, Beograd.

Dana 11.5.2014. godine u organizaciji Indijskog kulturnog centra i Joga saveza Srbije održano je predavanje pod nazivom „Vremenska univerzalnost učenja Đidu Krišnamurtija”. Predavanje su održali: Gordana Mirić Trifunac i Aleksandar Nikolić, sertifikovani instruktori JSS.

12.5.2014.

Svečana proslava povodom 20. godišnjice od osnivanja Joga saveza Srbije, Beograd.

Dana 12.5.2014. godine održana je svečana proslava povodom 20. godišnjice od osnivanja Joga saveza Srbije uz vođstvo prof. dr Predraga Nikića. Obeležavanje ovog datuma otvoreno je podsećanjem na dosadašnje aktivnosti Joga saveza Srbije i postignuća koja su ostvarena u saradnji sa institucijama, a koje je pročitala instruktorka Dragana Krstić. Sertifikovane instruktorke i instruktori Joga saveza Srbije, studentkinje i studenti Međunarodne joga akademije i istrazivački tim Međunarodnog društva za naučna interdisciplinarna istraživanja u oblasti joge pevali su uz muzičku pratnju Kirtan grupe Samadhi iz Beograda.

14-18.5.2014.

Prezentacija rada „Uloga joge u očuvanju i unapređenju zdravlja odraslog stanovništva” na XIV simpozijumu medicinskih sestara i babica Republike Srbije, Sanja Davidović, Tara.

Sanja Davidović, Sertifikovana instruktorka Joga saveza Srbije, Joga centra Bogatić prezentovala je na XIV simpozijumu medicinskih sestara i babica Republike Srbije sa medjunarodnim učešćem rad sa temom „Uloga joge u očuvanju i unapređenju zdravlja odraslog stanovništva”. Simpozijum se održao na Tari od 14. do 18. maja 2014. godine.

18.5.2014.

Akcija “Joga dani dobrih dela” u Beogradu i početak akcije besplatnih časova joge u Srbiji. 

Pod pokroviteljstvom Evropske joga federacije, nacionalni granski Joga Savez Srbije je već šestu godinu za redom sproveo akciju „Joga dani dobrih dela” u kojoj je pozvao sve građane Srbije da učine neko dobro delo. Dobro delo se može učiniti partneru u porodici, ukućanima, među komšijama, na poslu. Oni koji mogu, treba da se podsete da će njihova i mala finansijska pomoć biti od velike koristi onima kojima je neophodna. Joga savez Srbije neće prikupljati sredstva niti priloge, već će direktno upućivati darodavce da sami i neposredno učine dobro delo. Akcija besplatnih časova joge će se održavati u Beogradu svake nedelje od maja do septembra u Joga parku na Adi sa početkom u 18 časova, kao i u još 33 grada Srbije. Time su instruktorke i instruktori joge i simbolično podsetili građane da je i malo dobro delo veliki doprinos.

26.5.2014.

Katak, plesna grupa iz Indije.  

Dana 26.5.2014. godine u sali Kolarčeve Zadužbine nastupila je indijska Katak plesna grupa. Članice grupe Katak bile su i gošće Indijskog kulturog centra i Joga saveza Srbije. Prijatno popodne u druženju i razmeni plesnih iskustava provele su članice grupe Katak iz Indije i članice Art joge Similiris – revijalnog sastava Joga saveza Srbije iz Beograda u sali Međunarodne joga Akademije u Novom Beogradu. Vođa Katak grupe, Rudžute Soman Amog, dala je intervju novinarki Joga TV.

28-30.5.2014.

Radovi Korporativna joga kao instrument menadžmenta ženskog preduzetništva” autora prof. dr Predraga Nikića i Bosiljke Janjušević, MA i Joga u korporacijama i prevazilaženje stresa kod preduzetnica”, autorki mr Aleksandre Ristić, dr Ane Miletić i Vukice Janković, MA na Petoj međunarodnoj balkanskoj konferenciji „Žene i biznis”, Orašac, održanoj od 28-30.5.2014. godine.

30.5.2014.

Rad „Joga inteligenija u postizanju vrhunskih rezultata u sportu” autora prof. dr Predraga Nikića, Bosiljke Janjušević, MA i dr Ane Miletić na Desetoj međunarodoj naučnoj konferenciji „Izazovi savremenog menadžmenta u sportu” Fakulteta za menadžment u sportu održanoj 30.5.2014. godine na Univerzitetu Alfa u Beogradu.

31.5.2014.

Predavanje „Joga – doprinos emocionalnom životu“, prof. dr Predrag Nikić, Centar za kulturu u Požarevcu.  

Dana 31.5.2014. godine, prof. dr Predrag Nikić, međunarodni Učitelj joge i predsednik Joga saveza Srbije, održao je predavanje „Joga – doprinos emocionalnom životu“ u velikoj sali Centra za kulturu u Požarevcu u okviru projekta ,,Joga za sve”, koji finansira Grad Požarevac a pod pokroviteljstvom Joga saveza Srbije, u realizaciji Joga centra ,Sunce Požarevac. Nakon predavanja nastupio je revijalni sastav Art joge Similiris iz Beograda.

Jun, 2014.

Knjige u izdanju Međunarodne joga kademije, Međunarodnog društva za naučna interdisciplinarna istraživanja u oblasti joge i Joga saveza Srbije u knjižari Dereta, Beograd.

U maju 2014. godine, počela je prodaja knjiga „Joga – do nogu učenika“, prof. dr Predraga Nikića, „Joga – duh i telo“, prof. dr Dušana Pajina i Međunarodnog naučnog časopisa o jogi „Smisao“ u izdanju Međunarodnog društva za naučna interdisciplinarna istraživanja u oblasti joge, Međunarodne joga akademije i Joga saveza Srbije. Knjige se nalaze i na sajtu knjižare Dereta.

7.6.2014.

Performans Joga dani dobrih dela” u Beču, Evropska joga federacija, Austrijska joga federacija.

Dana 7.6.2014. godine na Schwarzenberg trgu u Beču održan je veliki evropski joga kulturni performans JOGA DANI DOBRIH DELA u organizaciji Evropske joga federacije, u saradnji sa Joga federacijom Austrije. Performans je deo šire akcije koja ove godine obuhvata Beč, Prag, Beograd i Novi Sad, a održava se na centralnim trgovima evropskih metropola. Performans su činili serijal Surya Namaskar (Pozdrav suncu) koji su instruktori i praktičari joge izveli uz tihu muziku i nastup članica grupe Art Joga Similiris. U performansu su učestvovali predstavnici Austrijske joga federacije, Češke joga federacije, Joga saveza Srbije i Joga saveza Crne Gore.

7.6.2014.

Završni ispit za instruktorke joge u Pragu, 7.6.2014.

U Pragu, dana 7.6.2014. godine Jolana Soukupová i Zuzana Dobrá polagale su završni ispit pred tročlanom komisijom koju su činile: Aleksandra Mitić, Marijana Rodić i Aleksandra Ristić. Kandidatkinje su demonstrirale poznavanje joga serijala asana, tehnike pranajame, mudre i bande. Komisija je donela jednoglasno odluku da su kandidatkinje sa najvišom ocenom položile završni ispiti i stekle zvanje: sertifikovane instruktorke joge.

8.6.2014.

Joga performansJoga dani dobrih delau Pragu, Evropska joga federacija, Austrijskajoga federacija.

Dana 8.6.2014. godine na Vaclavskom trgu u Pragu održan je veliki evropski joga kulturni joga performans JOGA DANI DOBRIH DELA u organizaciji Evropske joga federacije, u saradnji sa Češkom joga federacijom. Performans je deo šire akcije koja ove godine obuhvata Beč, Prag, Beograd i Novi Sad, a održava se na centralnim trgovima evropskih metropola. Učesnike joga performansa u Pragu pozdravio je Ing. Oldřich Lomecký, gradonačelnik Praga 1 uz čiju podršku i pokroviteljstvo je performans održan. Performans su činili serijal Surya Namaskar (Pozdrav suncu) koji su instruktori i praktičari joge izveli uz tihu muziku i nastup članica grupe Art Joga Similiris.Perfrormnas se završio tako što su svi učesnici performansa, držeći se za ruke, formirali veliko srce u centru Praga, šaljući time poruku ljubavi. Performans je pozdravljen velikim aplauzom svih prisutnih. U performansu su učestvovali predstavnici Češke joga federacije, Austrijske joga federacije, Joga saveza Srbije i Joga saveza Crne Gore. Program je vodila mr Helena Mitwallyová.

Nakon performansa, u 18:30 časova, Kirtan grupa Samadhi je održala koncert u dvorani u ulici Melantrichově 17b u centru Praga.

8.6.2014.

Koncert Kirtan grupe Samadhi u Pragu.

U okviru velikog evropskog joga performansa JOGA DANI DOBRIH DELA u Pragu je 8.6.2014 održan koncert članova Kirtan grupe Samadhi iz Beograda. Koncert je održan u dvorani u ulici Melantrichově 17b u centru Praga sa početkom u 18:30 časova.

25.5.-15.6.2014.

Seminar „Joga psihologija i primena joge u psihoterapiji”, Bosiljka Janjušević, Beograd.

U organizaciji Joga saveza Srbije, u periodu od 25.5.-15.6.2014. održan je seminar „Joga psihologija i primena joge u psihoterapiji” koji je vodila Bosiljka Janjušević, MA.

19.6.2014.

Čas joge za decu iz mesta ugroženog poplavama u BiH, u okviru akcije „Joga dani dobrih dela“, u organizaciji, u organizaciji Evropske joga federacije i Češke joga federacije, Prag.

Evropska joga federacija u saradnji sa Češkom federacijom joge u okviru akcije „Joga dani dobrih dela“ je dana 19.6.2014 održala čas joge deci i nastavnicima osnovne i srednje škole iz mesta Šekovići (Bosna i Hercegovina), koje je bilo ugroženo poplavama. Čas joge je odžan u okviru humanitarne akcije koju je organizovao godpodin Veso Đorem. Organizatori joga časa: dr Brankica Kubátova, doc. Jiři Kubát i mr Vukica Janković. Čas joge je vodila mr Vukica Janković.

21.6.2014.

PerformansJoga dani dobrih delau Beogradu, Evropska joga federacija, Jogasavez Srbije.

Pod pokroviteljstvom Evropske joga federacije, granski Joga Savez Srbije već šestu godinu za redom sprovodi akciju „Joga dani dobrih dela“ u kojoj poziva sve građane da učine neko dobro delo poručujući da je dobro delo najveća nagrada onima koji ga čine.

Centralna manifestacija održana je u Beogradu, u subotu 21.6.2014. sa početkom u 12 časova na Trgu republike na platou ispred spomenika Knezu Mihailu. Jogini iz različitih zemalja izveli su Pozdrav Suncu, a nakon toga članice Art Joga Similiris – revijalnog sastava Joga saveza Srbije prikazale su zašto je Art joga trenutno najpopularniji stil joge u svetu. Performans se završio tako što je 300 jogina na Trgu republike napravilo veliko srce i namenilo ga Srbiji. Za učesnike je priređen i koncert Kirtan grupe Samadhi u velikoj sali Doma omladine sa početkom u 14 časova.

Ovako su performansi izgledali prošle godine:

www.youtube.com/watch?v=R08l14Q6POQ

www.youtube.com/watch?v=wjCX-ICtzEQ

www.facebook.com/jogasavez.srbije/media_set?set=a.548344538550908.1073741831.100001260995041&type=1

www.facebook.com/jogasavez.srbije/media_set?set=a.551166828268679.1073741835.100001260995041&type=3

Evo kako je izgledao Veliki joga performans održan u Beču i Pragu:

www.facebook.com/media/set/?set=a.724846007558906.1073741986.255740887802756&type=1

www.facebook.com/media/set/?set=a.724880004222173.1073741987.255740887802756&type=1

www.facebook.com/media/set/?set=a.725092537534253.1073741988.255740887802756&type=1

21.6.2014.

Nastup Art Joga Similiris – revijalni sastav Joga saveza Srbije na Joga performansu „Joga dani dobrih dela” u Beogradu.

Dana 21.6.2014. godine Art Joga Similiris – revijalni sastav Joga saveza Srbije dočaralo je beogradskoj publici na Trgu republike svu lepotu pokreta joge uzdižući je do estetskih visina. Spoj dubine joge i lepote muzike, ritma i pokreta ostavio je bez daha ljubitelje joge, ali i sve prisutne koji su nakon Pozdrava Suncu posmatrali članice grupe Art joge Similiris. Članice Art Joge Similiris su istog dana svojim nastupom otvorile i koncert Kirtan grupe Samadhi koji se održavao u velikoj sali Doma omladine Beograda sa početkom u 14 časova.

21.6.2014.

Koncert Kirtan grupe Samadhi u Domu omladine, Beograd.

U okviru velikog evropskoj joga performansa „Joga dani dobrih dela” u Beogradu je 21.6.2014 za sve učesnike performansa i ljubitelje joge i kirtana priređen koncert članova Kirtan grupe Samadhi iz Beograda. Koncert je održan u velikoj sali Doma omladine Beograda sa početkom u 14:00 časova.

29.6.2014.

Joga performansJoga dani dobrih delau Novom Sadu, Evropska joga federacija, Joga savez Srbije.

Jogini Evrope okupili se i u Novom Sadu, 29.6.2014. u 18 časova na Miletićevom trgu (Trgu slobode) gde su održati kratak joga serijal pod nazivom Pozdrav Suncu, a revijalni sastav prikazao, trenutno najpopularniji Art Joga Similiris stil joge. Na kraju performansa svi prisutni građani, držeći se za ruke napravili su veliko srce nameljeno Srbiji. Za učesnike joga performansa u Novom Sadu priređen je koncert Kirtan grupe Samadhi u novosadskoj sinagogi sa početkom u 19,30. Ispred Joga saveza Srbije manifestaciju u Novom Sadu vodila je Mirjana Radak, sertifikovana instruktorka i vredni članovi Joga centra Mirjana. U okviru ove manifestacije, ove godine po prvi put su organizovani „Joga dani u Vojvodini“ u organizaciji Joga centra Mirjana i uz podršku Evropske joga federacije i Joga saveza Srbije. Joga performans u Novom Sadu najavio je besplatne časove joge koji će se odvijati u Dunavskom parku i na Štrandu, u toku letnjih meseci u organizaciji Joga centra Mirjana. Divna dečica iz Joga centra Mirjana u formaciji Sunca po prvi put su na Velikom Evropskom joga performansu izveli Pozdrav Suncu. Zahvaljujemo se njihovim roditeljima i vaspitačici Nataši Galečić koja je zajdeno sa decom obradovala sve prisutne. najpopularniji stil joge u svetu. Performans se završio tako što je 300 jogina na trgu napravilo veliko srce i namenilo ga Srbiji.

Jul, 2014.

2.7.2014.

Čas joge, humanitarna izložba slika i koncert pored Gradskog bazena Sportskog centra Požarevac.

Dana 2.7.2014. godine pored Gradskog bazena Sportskog centra Požarevac, održana je humanitarna izložba slika kao pomoć nastradalom stanovništvu u poplavama autorki Slađane Milovanović i Jelene Arsenijević, članica Joga centra Sunce Požarevac. Instruktori centra: Nešica Ilić,  Violeta Nikolić i Božidar Ljubisavljević su u okviru pratećeg programa demonstrirali spoj senzibiliteta joge i umetnosti pokreta uz zvuke flaute i gitare u izvođenju Saške Marjanović i Danila Milenkovića.

6-13.7.2014.

Međunarodni joga kamp „Atman“, Joga savez Srbije, Kopanik.

U periodu od 6.7. do 13.7.2014. održan je međunarodni joga kamp Atman – 2014. na Kopaoniku namenjen ljubiteljima joge. Joga kamp se sprovodio u organizaciji Joga saveza Srbije, a pod pokroviteljstvom Evropske joga federacije. Praktičari joge iz Srbije i drugih evropskih zemalja sprovodili su intenzivnu joga praksu u prelepom ambijentu Kopaonika. Stručni letnji seminari joge u kampu sprovodili su se pod vođstvom međunarodnog Majstora joge, prof. dr Predraga Nikića. Joga praksa je realizovana uz stručnu asistenciju sertifikovanih joga instruktorki: Ane Miletić (asistirali Aleksandra Vuković, Ana Tomović, Marko Teodorski, Janko Pavlović i Jelena Stankovska), Vukice Janković (asistirale Nina Valentić i Ivana Tošić), Miloša Štrbca (asistirali Božidar Ljubisavljević i Tatjana Gutić), Milice Zorić (asistirale Dragana Krstić i Jasmina Đerić), Aleksandre Ristić (asistirale Jelena Simić i Marija Janošević), Aleksandre Mitić, Vere Milićević, Bosiljke Janjušević (asistirale Nataša Stanković i Marija Rakić-Panić), Dafine Perović (asistirale Vidosava Starović i Hristina Petrović). Kamp je obuhvatio intenzivnu joga praksu i večernju kirtan meditaciju uz muzičku podršku Kirtan grupe Samadhi iz Beograda (Miloš Štrbac, Spomenka Đurđević, Igor Petrović, Jelena Nikolić, Stefan Ivanović, Bosiljka Janjušević, Aleksandra Mitić, Ana Miletić, Bogdan Nikić, Marija Zulić, Jelena Štrbac, Slavica Stošić, Vukica Janković, Marko Teodorski). Na kampu su nastupile članice Art joge Similiris – revijalnog sastava Joga saveza Srbije (Olivera Cvetojević, Sanja Kuzmanović, Tatjana Kostanjevec, Božidar Ljubisavljević, Dragana Krstić, Hristina Petrović, Ivana Tošić, Milica Miletić, Aleksandra Mitić, Marija Šurlan, Vidosava Starović, Milica Zorić). Ivana Janošević – članica operskog studija Narodnog pozorišta Srbije i sertifikovana instruktorka joge približila je lepote operskih arija učesnicima međunarodnog joga kampa. Pesmu “Moja me duša podučavala” od H. Džubrana recitovao je Marko Teodorski, sertifikovani instruktor joge.

Ovako su izgledali prethodni joga kampovi:

www.youtube.com/watch?v=UQVtsjJ5Mjw

www.youtube.com/watch?v=wnO1Zt9ZIO8

www.youtube.com/watch?v=V_PTRpaaBVA

www.youtube.com/watch?v=fP0AtajUrUI

www.youtube.com/watch?v=xUNGZEHQmXo

www.youtube.com/watch?v=2cGrwD5x0yg

www.youtube.com/watch?v=zN9OdOqwMvQ

www.youtube.com/watch?v=j0iqDXk6Hq4

www.youtube.com/watch?v=csiXNF2p1m4

Fotogalerije sa prethodnih joga kampova:

www.facebook.com/media/set/?set=a.586582971385211.1073741924.255740887802756&type=3

www.facebook.com/media/set/?set=a.379910075409326.90947.160952757305060&type=3

16.7.2014.

Čas joge u Augarten parku u Beču, akcija „Vežbajte jogu sa nama“, Beč.

Dana 16.7.2014. godine, prvim časom joge održanim u Augarten parku u Beču, Joga federacija Austrije se pridružila akciji „Vežbajte jogu sa nama“ koju Joga savez Srbije uz pokroviteljstvo Evropske joga federacije organizuje šestu godinu za redom. Časove joge u parku tokom jula i avgusta vodila je Bosiljka Janjušević, MA, sertifikovana instruktorka joge.

20.7.2014.

Čas joge – trening stabilizacije i istezanja pred Noćni maraton u Novom Sadu, Predrag Vučić, sertifikovani instruktor Joga saveza Srbije. Dana 20.7.2014. godine sertifikovani instruktor Joga saveza Srbije, Predrag Vučić, vodio je trening stabilizacije i istezanja pred Noćni maraton u Novom Sadu.

19-20.7.2014.

Similiris prenatalni program joge, Tamara Vešić i Ljubinka Maričić, sertifikovane instruktorke Joga saveza Srbije, Capitol park, Šabac. U periodu od 19-20.7.2014. u okviru „Vikenda za dame“, sertifikovane instruktorke Joga saveza Srbije Joga Centar Šabac Tamara Vešić-Tomić i Ljubinka Maričić vodile su Similiris prenatalni program i deo serijala redovnog Similiris joga programa u Capitol Park-u u Šapcu.

Avgust, 2014.

15-23.8.2014.

Časovi joge na Kampu klasične muzike, Marijana Milutinović, sertifikovana insturtkorka Joga saveza Srbije, Joga centar Loznica, Zaječar. U Zaječaru je od 15. do 23.8.2014. bio održan prvi Kamp klasične muzike, Mladi zaljubljenici u umetničku muziku su, pored edukacije i rada na razvijanju instrumentalne tehnike, svakodnevno pohađati i radionice za duh i telo, koje je vodila sertifikovana instruktorka Joga saveza Srbije Marijana Milutinović iz Loznice.

29.8.2014.

Joga u okviru 10. jubilarne kulturno-turističke manifestacije „Dani Vranja 2014“, sertifikovane instruktorke Joga saveza Srbije, Joga centra Vranje. Dana 29.8.2014. godine u okviru 10. jubilarne kulturno-turističke manifestacije „Dani Vranja 2014“, članice Joga saveza Srbije, Joga centra Vranje su se sugrađanima predstavile izvođenjem mini serijala pod nazivom „Ljubav je put do mudrosti“ i pokazale kako joga uspešno spaja tradicionalno i moderno.

Septembar, 2014.

3.9.2014.

Konferencija za medije Joga saveza Srbije u prostorijama Turističke organizacije Srbije, Beograd.

Dana 3.9.2014. u 12 časova održana je konferencija za medije u prostorijama Turističke organizacije Srbije u Beogradu. Sandra Vlatković ispred Turističke organizacije Srbije, glavni koordinator festivala joge Maja Štrbac, koordinator Milica Zorić i član organizacionog tima Ivana Tošić, govorile su o predstojećem Petom međunarodnom festivalu joge koji će se održati na beogradskoj Adi 6. i 7.9.2014. godine.

OrganizatorGranski Joga savez Srbije (www.yogasavezsrbije.com)

SuroganizatoriMeđunarodna joga akademija (www.joga-akademija.com) i Međunarodno društvo za naučna interdisciplinarna istraživanja u oblasti joge (www.yoga-science.rs)

PodrškaAmbasada Indije u Beorgadu, Turistička organizacija Beograda i Turistička organizacija Srbije

Pokrovitelji:

Internacionalna joga federacija (International Yoga Federation), Evropska unija joga asocijacija (European Union of Yoga Associations), Evropska joga asocijacija (European Yoga Association), Američka joga federacija (American Yoga Federation)

Medijski pokroviteljJoga TV (www.yoga-tv.org)

6-7.9.2014.

Peti međunarodni festival jogeSrbija 2014.

Peti međunarodni festival joge – Srbija 2014, koji su otvorili prof. dr Predrag Nikić, predsednik Joga saveza Srbije i ambasadorka Indije u Beogradu g-đa Narinder Chauhan, održan je od 6-7.9.2014. godine na beogradskoj Adi, u organizaciji Joga saveza Srbije i Međunarodne joga Akademije, uz pokroviteljstvo Svetske, Evropske i Američke joga federacije. Festival je otvoren muzičkom tačkom operske pevačice Ivane Janošević, članice operskog studija Narodnog pozorišta u Beogradu. Na Međunarodnom festivalu joge u Beogradu susreli su se Učitelji, instruktori joge iz sveta i iz Srbije koji su predstaviti različite stilove i pristupe praktikovanju joge. U duhu propoznavanja, razumevanja i poštovanja različitosti mnoge škole joge predstavile su svoje aktivnosti. Sponzori festivala DM drogerija, JP “Srbijašume”, “C proizvodnja i promet 06”, d.o.o. Šabac, Pekara “Sezam” Beograd, “Dobro voće” Slankamen, Knjaz Miloš, medijska podrška RTV Studio B, TV Kopernikus, Happy TV, TV Pink. Medijski pokrovitelji: Joga TV, Magazin Ona, SOS kanal.

Članovi organizacionog tima: Slađana Matić, Slavica Gutić, Zoran Radović, Tatjana Kostanjevec, Zdravko Kostanjevec, Vida Starović, Predrag Vučić, Igor Petrović, Damira Krivošić, Bojan Petrović, Ivana Janošević, Jasmina Đerić, Dragan Zorić, Nina Valentić, Milijana Milikšić, Dragana Krstić, Ljubica Petković, Tatjana Grujić, Dragana Milićević, Jelena Jovanović, Olivera Ivanović, Andrija Novaković, Bogdan Nikić, Marijana Rodić, Ana Miletić, Aleksandra Ristić, Aleksandra Mitić, Ivana Nikolić-Ćulafić, Milica Zorić, Bosiljka Janušević, Ivana Tošić, Vera Milićević,Vladan Nikolić, Rade Šuka, Branislav Filipovski; sve vreme su bili u pripravnosti: Ljubica Prodanović, Mirjana Radak, Dragana Velev. Glavna koordinatorka festivala joge: Maji Štrbac.

https://www.youtube.com/watch?v=Dm4-G2PbPVE

7.9.2014.

Koncert Kirtan grupe Samadhi, Dom omladine, Beograd, 7.9.2014. Kirtan grupa Samadhi je održala koncert u Velikoj sali Doma omladine u Beogradu, u nedelju, 7.9.2014. godine u 12:30 časova. Koncert je bio namenjen učesnicima i posetiocima Petog međunarodnog festivala joge – Srbija 2014, sertifikovanim instruktorima Joga saveza Srbije, studentima Međunarodne joga akademije i svim ljubiteljima joge.

19-26.9.2014.

Joga intenziv na moru u organizaciji Joga saveza Srbije, pod pokroviteljstvom Evropske joga Federacije, Halkidiki, Grčka.

U organizaciji Joga saveza Srbije i pod pokroviteljstovm Evropske joga federacije, održan je Joga intenziva na moru. Seminar joga intenzivne prakse održavao se u oazi prelepe prirode. Joga meditacije, obnavljanje i radosno druženje na plažama Grčke. Morski ambijent: duge plaže, bistro more, uvale, mediteransko zelenilo, vidikovci doprinele su da odmor uz joga praksu učine jedinstvenim. Joga program se sprovodio pod stručnim vođstvom prof. dr Predraga Nikića – međunarodnog majstora joge. Foto redakcija: Aleksandra Ristić, Aleksandra Mitić, Ivana Nikolić Ćulafić, Ivan Ranđelović. Video zapis: Ana Miletić.

https://www.youtube.com/watch?v=R9zO9krOwUU

29.9.2014.

Promocija knjige „Joga – duh i telo”, SKC, Beograd.

U ponedeljak, 29.9.2014. godine u 18h u Studentskom kulturnom centru u Beogradu održana je promocija knjige „Joga – duh i telo” prof. dr Dušana Pajina. O knjizi su govorili prof. dr Predrag Nikić i autor prof. dr Dušan Pajin. Događaju je prisustvovala i ambasadorka Indije u Srbiji, gđa Narinder Čauhan. Moderator događaja: Sanja Drobnjaković

29.9.-5.10.2014.

Joga savez Srbije u manifestaciji Move Week.

Pod sloganom „Sve boje života“ članovi Joga saveza Srbije, joga klubovi iz čitave Srbije, održaće veliki broj promotivnih časova joge u tom periodu, vraćajući pažnju na stalno prisutan cilj u svom radu – Zdrav pojedinac – zdravo društvo.

Joga savez Srbije već 20 godina sprovodi aktivnosti u cilju prenošenja poruke da fizička aktivnost, briga o telu i boravak u prirodi mogu značajno uticati na poboljšanje kvaliteta života, pre svega psiho- fizičkog zdravlja. U cilju podizanja nivoa svesti o neophodnosti i dobrobitima bavljenja fizičkom aktivnošću, Joga savez Srbije tokom čitave godine organizuje niz manifestacija, pre svega, na otvorenim površinama u prirodi.

Rukovodilac projekta: Milica Zorić. Časove joge kojima su učestvovali u manifestaciji Move Week, vodili su sertifikovani instruktori Joga saveza Srbije: Vladimir Gerga, Joga centar Vršac; Ana Miletić, Međunarodna joga akademija; Slavica Gutić, Joga centar Anahata; Sanja Kuzmanović, Joga studio Sunshine, Beograd; Milica Zorić, Joga Art Balans, Beograd; Nešica Ilić, Joga centar Sunce, Požarevac u Petrovcu na Mlavi; Dragica Kumrić, Joga klub Centar, Beograd; Slavica Stošić, Joga Art Balans, Beograd; Slađana Mitić, Joga Studio Lotos Slađa, Vranje; Tatjana Stošić, Joga studio Tatjana, Vranje; Dragana Velev, Joga centar Luna, Beograd; Tatjana Kostanjevec, Joga centar Tanja, Beograd; Nadica Živanović, Joga centar Crvenka; Mirjana Radak, Joga centar Mirjana, Novi Sad; Ivana Stanković, Joga centar Niš; Vesna Vujić, Joga centar Harmony iz Kule; Jelena Bilčar, Joga centar Namaskar, Beograd;  Violeta Nikolić, Joga centar Sunce, Požarevac; Svetlana Radosavljević, Anahata joga klub, Vranje; Aleksandra Mitić, Joga centar Aleksandra, Beograd; Nešica Ilić, Joga centar Sunce, Požarevac; Marijana Milutinović, Joga centar “Surya”, Loznica; Tamara Vešić-Tomić, Joga centar Šabac; Vesna Lalović iz Zrenjanina.

Oktobar, 2014.

3.10.2014.

Promocija akcije Evropske joga federacije, „Joga za debeljuce”.

Dana 3.10.2014. u prostorijama Joga saveza Srbije promovisana je akcija Evropske joga federacije pod nazovom „Joga za debeljuce”. Na promociji su govorili: prof. dr Predrag Nikić i mr Mirjana Miščević,  glavni promoter akcije ispred Joga saveza Srbije. Akcija „Joga za debeljuce” promoviše bavljenje psiho-fizičkom aktivnošću. Pokret je osnov života i zdravlja. Postoje dve kategorije „debeljuca“ koji dolaze na časove joge, jedna koja želi da smanji telesnu težinu i druga, koja lako nosi i uživa u svojoj težini. Joga prihvata i pruža podršku svakom zdravom izboru.

Na sajtu http://bgonline.rs/joga-za-debeljuce/, „Joga za debeljuce – srećni u svom telu”

4.10.2014.

Javni čas joge u Gradskom parku u Vranju (projekat „Svi u park” grupe mladih Eko-nauti), Slađana Mitić i Tatjana Stošić, sertifikovane instrutkorke Joga saveza Srbije.

Sertifikovana instruktorka Joga centra Vranje Slađana Mitić uz asistenciju Tatjane Stošić održala je 4.10.2014. javni čas joge u Gradskom parku u Vranju. Instruktorke su upoznale sve prisutne sa jogom kao drevnom disciplinom negovanja tela i psihe i jednog od zdravih životnih stilova. Čas se izvodio kao vid podrške projektu „Svi u park“ koja se sprovodila u organizaciji neformalne grupe mladih Eko-nauti.

5.10.2014.

Izlaganje Milice Ivković, XVII stručni susreti medicinskih sestara, Končarevo.

Milica Ivković, sertifikovana instruktorka joge izlagala je na XVII stručnom susretu medicinskih sestara predškolskih ustanova Srbije, u Končarevu, održanom 5.10.2014. godine.

8.10.2014.

„Joga za mame i ćerke“, Ana Savić, sertifikovana instruktorka Joga saveza Srbije, Loznica.

Dana 8.10.2014. godine sertifikovana instruktorka Joga saveza Srbije Joga centra Harmony Loznica, Ana Savić organizovala je akciju „Joga za mame i ćerke” u igraonici u Loznici. Joga druženje za mame i ćerke je savršena prilika da ujedinimo energije, unapredimo zdravlje, osvestimo svoje potencijale i učinimo stvarnost kreativnijom i lepšom.

27.10.2014.

Predavanje ”Joga inteligencija kao naučni koncept”, prof. dr Predrag Nikić, 59. međunarodni beogradski sajam knjiga, Centar za promociju nauke, Beograd.

Dana 27.10.2014. sa početkom u 12 časova prof. dr Predrag Nikić održao je predavanje pod nazivom ”Joga inteligencija kao naučni koncept”. Predavanje je održano u okviru aktivnosti Centra za promociju nauke Republike Srbije na 59. međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.

31.10.2014.

Promocija knjige ”Joga – duh i telo”, prof. dr Dušan Pajin i prof. dr Predrag Nikić, 59. međunarodni beogradski sajam knjiga, Centar za promociju nauke, Beograd.

U petak, 31.10.2014. na 59. međunarodnom beogradskom sajmu knjiga u okviru aktivnosti Centra za promociju nauke Republike Srbije i Međunarodnog društva za naučna interdisciplinarna istraživanja u oblasti joge održana je promocija knjige ”Joga – duh i telo”. O knjizi su govorili recenzent, prof. dr Predrag Nikić i autor prof. dr Dušan Pajin. Moderator događaja: Sanja Drobnjaković

Novembar, 2014.

12.10.-2.11.2014.

Seminar „Joga za sportiste” – dodatna edukacija instruktora joge, Joga savez Srbije, Beograd.

Joga savez Srbije i Međunarodna joga akademija organizovali su seminar „Joga za sportiste“ namenjen dodatnom stručnom usavršavanju instruktora joge. Seminar je održan u periodu od 12.10. do 2.11.2014. godine. Predavanja u okviru seminara održana su tokom četiri vikenda, 12. oktobra, 19. oktobra, 26. oktobra i 2. novembra.bSeminar je obuhvatao teoriju i praksu i sledeće nastavne celine: Joga kao sportska aktivnost – predavačica Mirjana Radak; Zdravstvena prevencija u joga sportu – predavačica dr Ana Miletić; Psihološki aspekti joge kao sportske aktivnosti i joge u drugim sportovima – predavačica Bosiljka Janjušević, MA; Zakonska regulativa o jogi u sportu – predavačica Vera Milićević

30.10.-2.11.2014.

Izlaganje rada „Joga i psihoterapija” na Četvrtom kongresu psihoterapeuta Srbije, Bosiljka Janjušević, MA, Beograd.

Dana 1.11.2014. godine, Bosiljka Janjušević, MA izlagala je koautorski rad sa prof. dr Predragom Nikićem „Joga i psihoterapija” na Četvrtom kongresu psihoterapeuta Srbije. Apstrakt rada je objavljen u knjizi apstrakata sa kongresa.

6.11.2014.

Susret Kirtan grupe Samadhi i indijske rok grupe Papon & East India Company.

Dana 6.11.2014. u prostorijama Indijskog kulturnog centra organizovano je druženje članova indijske rok grupe Papon & East India Company i članova Kirtan grupe Samadhi iz Beograda u Joga savezu Srbije. Članovi grupe Papon & East India Company iz Indije boravili su u Beogradu u okviru svoje turneje.

12.11.2014.

Konferencija „Liderke u lokalnoj zajednici”, Joga savez Srbije, Beograd.

Dana 12. 11. 2014. godine sa početkom u 15 časova u Privrednoj komori Srbije, u saradnji Joga saveza Srbije i Privredne komore Srbije organizovana je konferencija „Liderke u lokalnoj zajednici“. Konferencija je organizovana kao završni svečani događaj projekta „Žene u akciji“ koji sprovodi Joga savez Srbije u saradnji sa Mrežom žena protiv nasilja, a uz podršku ambasade Kraljevine Norveške. Clj konferencije je bio da predstavi aktivan doprinos Strategiji za smanjenje siromaštva u Republici Srbiji uz primere dobre prakse ekonomskog osnaživanja osetljive populacije kroz žensko preduzetništvo.

Konferenciju je otvorio njegova ekselencija ambasador Kraljevine Norveške, g-din Nils Ragnar Kamsvag, a prisutnima su se obratili i g-đa Zorica Arsenić Jovanović, samostalni savetnik u sektoru sporta iz Ministarstva omladine i sporta, g-din Svetozar Babić, sekretar zajednice preduzetnika Srbije Privredne komore Srbije, g-đa Vera Milićević, sekretar Joga saveza Srbije, g-đa Aleksandra Nestorov, aktivistkinja Mreže žena protiv nasilja, g-đa Marijana Rodić, glavna koordinatorka projekta „Žene u akciji“. Konferenciji su prisustvovali predstavnici Delegacije Evropske unije u Srbiji kao i drugi uvaženi gosti.

Umetnički deo programa činile su arije koje je izvodila Ivana Janošević, pevačica Operskog studija Narodnog pozorišta Srbije. Učesnici programa mogli su da uživaju i u kratkom joga performansu u izvođenju sertifikovane instruktorke joge, Vidosave Starović. Moderator programa: Aleksandra Vuković Fotografisale: Aleksandra Mitić i Aleksandra Ristić, PR – Milica Zorić. Organizacioni tim ovog događaja činili su: Marijana Rodić, Aleksandra Mitić, Milica Zorić, Hristina Petrović, Ana Miletić, Vidosava Starović, Aleksandra Vuković, Mirjana Miščević, Aleksandra Ristić, Bosiljka Janjušević, Branislav Filipovski.

16.11.2014.

Seminar “Joga terapija – joga energoterapija”.

U nedelju, 16.11.2014. godine počeo je seminar “Joga terapija – joga energoterapija” u organizaciji Joga saveza Srbije i Međunarodne joga akademije koji je namenjen dodatnom stručnom usavršavanju instruktora joge. Seminar će se odvijati nedeljom tokom tri meseca i obuhvata teoriju i praksu (preventiva, dijagnostika, terapijski proces, posterapijski proces).

19.11.2014.

Joga centar Šabac na Sajmu sporta u Šapcu.

Dana 19.11.2014. godine  sertifikovane instruktorke Joga saveza Srbije Joga Centra Šabac Tamara Vešić i Ljubinka Maričić nastupile su sa programom Art Yoge Similiris na sajmu sporta u Šapcu. Na sajmu sporta su učestvovale i njihove polaznice: Marija Milinković, Zorica Šimić, Sonja Savić, Ana Panović i Anja Savić Riznić.

27-29.11.2014.

Izlaganje rada „Predlog primene tehnika joge u radu na podršci osobama sa iskustvom nasilja” na Petoj godišnjoj međunaordnoj konferenciji Viktimološkog društva Srbije, Bosiljka Janjušević, MA, Beograd.

Dana 27.11.2014. godine, Bosiljka Janjušević, MA izlagala je koautorski rad sa prof. dr Predragom Nikićem „Predlog primene tehnika joge u radu na podršci osobama sa iskustvom nasilja” na Petoj godišnjoj međunaordnoj konferenciji Viktimološkog društva Srbije. Apstrakt rada je objavljen u knjizi apstrakata sa konferencije.

28-30.11.2014.

Izlaganje radaDoprinos joge kvalitetnijem životu u socijalnoj inkluziji osoba sadijagnozom Osteogenesis imperfectana Trećem stručno-naučnom skupu sa međunarodnim učešćem „Aktuelnosti u edukaciji i rehabilitaciji osoba sa smetnjama u razvoju“, Smederevo.

Dana 28.11.2014. godine, Marija Zulić, sertifikovana instruktorka Joga saveza Srbije, izlagala je koautorski rad sa prof. dr Predragom Nikićem „Doprinos joge kvalitetnijem životu u socijalnoj inkluziji osoba sa dijagnozom Osteoporosis Imperfecta” na Trećem stručno-naučnom skupu sa međunarodnim učešćem „Aktuelnosti u edukaciji i rehabilitaciji osoba sa smetnjama u razvoju“ u Smederevu.

Decembar, 2014.

6.12.2014.

VEČERI RAZVOJNE KNJIŽEVNOSTI, 2014/15.

Joga savez Srbije organizuje večeri razvojne književnosti koje imaju za cilj da okupe ljubitelje razvojne pisane reči i da kroz razgovor o delima koja svi volimo (a možda nismo imali vremena da pročitamo do sada), stvore jednu oplemenjujuću sredinu za unutrašnji razvoj.

Književna dela koja imamo u vidu su prvenstveno sa spiska literature Međunarodne joga akademije (Antoan de Sent-Egziperi, Herman Hese, Ričard Bah, Karlos Kastaneda, Halil Džubran itd.). Prvo veče je održano 6.12. 2014. godine. Tema je bila “Mali princ”.  Tema sledeće večeri biće “Sidarta” od Hermana Hesea. Večeri razvojne književnosti će voditi instruktori joge Marko Teodorski i Sanja Drobnjaković.

17.12.2014.

Predavanje “Meditacija, joga, terapeutski i isceliteljski vrtovi”, Šumarski fakultet Univerziteta u Beogradu, Aleksandra Mitić, MA. 

Dana 17.12.2014. godine, Aleksandra Mitić, MA, sertifikovana instruktorka joge, održala je predavanje na temu “Meditacija, joga, terapeutski i isceliteljski vrtovi” za studente master akademskih studija na Šumarskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na studijskom programu Pejzažna arhitektura, u okviru predmeta Isceliteljski vrtovi.

MEDIJI 2014.

Tokom 2014. godine, sertifikovane instruktorke i instruktori Joga saveza Srbije su 84 puta gostovali u TV i radio emisijama, a članci o jogi i tekstovi o aktivnostima Joga saveza Srbije objavljivani su u elektronskim i pisanim medijima.