Prvomajski joga uranak, 2015.

1.5.2015. instruktori i studenti Joga saveza Srbije proveli su jutro uz joga odbojku, u Joga parku na Ušću.

Prvomajsko jutro uz joga odbojku, instruktori joge i studenti joga akademije proveli su u Joga parku na Ušću. Radost i podrška krase i ovaj joga uranak.

Prvomajski joga uranak je svojevrsno prisećanje važnosti Joga radionice u prirodi koja se sprovodi godinama u Joga parku na Ušću. Joga uranak je podsetio instruktore Joga saveza Srbije da je svako jutro u onim bojama koje mi stvorimo.

Radost – podrška – razumevanje

Joga i životna pozornica

Kada smo podeljeni u dva tima, svako samoinicijativno zauzima neko mesto na terenu. Neki sami pronalaze svoje mesto u prvim redovima, neki u pozadini, neki u senci drugih, dok neki stoje sa strane i posmatraju. Ako reč odbojka zamenimo rečju ŽIVOT onda mesta na odbojkaškom terenu znače IZBORE ŽIVOTNIH ULOGA. Učesnici se pre uključenja u igru  upućuju da je teren životna pozornica i da samo od učesnika zavisi koju će životnu ulogu preuzeti. Igrači na terenu samostalno zauzimaju svoja mesta. Neko ostane da posmatra sa strane, neko stidljivo pristupa mreži ali – osobe u prvim redovima hitaju za loptama (izazovima života) – ne čekaju da lopta dođe do njih i sasvim se slobodno kreću po terenu. Oni idu u susret izazovima. Osobe koje su spremnije da dodaju loptu suigraču nego da je plasiraju preko mreže mogu to raditi usled postojanja dobrog osećaja za kolegijanost i timski duh ali kada takve reakcije postanu učestale onda je razlog možda strah od odgovornosti tj. nespremnosti da se nose sa posledicama promašaja. Oni koji stoje sa strane ukazuju simbolično na svoj nesvesni životni izbor tj. ulogu PROMATRAČA. Na žalost, većina živi s ulogom promatrača života.

Vrlo pažljivo se posmatraju životi drugih ljudi, njihov život na ekranu, filmskom platnu, u romanima, u prijateljskim pričama, a neki se u pojedinim trenucima i poistovećuju sa slavnim ličnostima. Zašto je ova uloga dosta prisutna? Zato što je tako lakše. Osoba koja posmatra tuđe živote ne nosi odgovornost koju svako učestvovanje nosi, ne živi sa strahom od neuspeha ili uspeha, nije podložna kritici društva a ima mogućnost da kritikuje, osuđuje i daje komentare. To joj daje privid da živi. Ona “živi” kroz pojedina iskustva onih koje promatra. Igrom, u POZORNICI ŽIVOTA, učimo kako da iz pasivne preuzmemo aktivnu ulogu u kreiranju i ostvarivanju svojih životnih izbora….

Izvod sa predavanja, Međunarodni joga kamp, Rajac, 5.6.2009.

Access Token not set. You can generate Access Tokens for your Page or Profile on fb.srizon.com. After generating the access token, insert it on the backend [fbalbum url=https://www.facebook.com/media/set/?set=a.884259824950856.1073742206.255740887802756&type=1]