Značaj joge u magazin L&Zdravlje

Intervju u magazinu Lepota & Zdravlje  broj 180/2016, februar 2016.

■ Kada dete može da počne da vežba jogu?

Smatra se da treba početi u trenutku kad deca imaju dovoljno razvijenu pažnju da mogu da prate instrukcije, a to je obično u uzarstu od 4-5 godine. Časovi su prilagođeni uzrasnim karakteristikama, individualnim potrebama i trenutnoj dinamici grupe. Sertifikovani instruktori  Joga saveza Srbije, posebno obučeni za rad sa decom imaju pripremljene programe za tri uzrasta, decu predškolskog uzrasta,  decu nižeg osnovnoškolskog uzrasta i za mlađe adolescente, od 11 do 14 godina. Časovi joge za najmlađi uzrast su zabavnog karaktera, sa fokusom na razvoj pažnje, koordinaciju pokreta i pravilno disanje. Sa decom uzrasta od 7 do 10 godina radi se na razvoju pažnje i koncentracije, saradnje sa vršnjacima, kao i na razvoju pokreta i pravilnog disanja. Časovi joge za adolescente prate specifične uzrasne potrebe, a to su razvoj samopouzdanja, prihvatanja sebe i drugih, uopšteno razvoj emocionalne inteligencije. Kroz časove joge deca upoznaju svoje telo, raduju se pokretu, osvešćuju moć disanja i relaksacije. Najnovija istraživanja pokazuju da deca danas, u odnosu na vršnjake od pre 10-15 godina,  imaju slabije razvijenu motoriku jer je ne ostvaruju kroz redovnu igru koja je neophodan oblik razvoja svakog deteta.

■ Na koji način se bavite emocijama tinejdžera?

Adolescenti se u svom burnom periodu života suočavaju sa različitim izazovima u ličnom i socijalnom razvoju, i često zbog nespremnosti prave emotivnu distancu. Na fizičkom planu se dešavaju promene i često emocionalni razvoj ne može toliko brzo da prati razvojne promene na telu. Na časovima joge za adolescente kroz svestan pokret i usmeravanje pažnje na delove tela učimo da prihvatamo i volimo sebe i sve promene koje nam se dešavaju. Kroz afirmaciju „Ja volim svoje telo, volim svaku ćeliju svoga tela“ adolescenti uspostavljaju emotivnu stabilnost.

Roditelji dece koja vežbaju jogu posebno budu oduševljeni kada vide da deca sa časa izlaze nasmejana i radosna, kada otvoreno komuniciraju svoje emocije prema sebi i drugima.

■ Kako odabrati pravu školu joge i pravog instruktora?

Pre nego odaberemo stil joge, progarm i instruktora važno je prikupiti ključne informcije. Prvo treba saznati da li je program joge akreditovan, tj. odobren i preporučen od strane institucija koje brinu o kvalitetu, potom da li instruktor joge poseduje sertifikat i dozvolu za rad koji takođe garantuju kvalitet rada. Sve ove administativne karakteristike daju sigurnost polazniku da je odabrao instruktora čiji rad se prati i unapređuje. Hata joga je najzastupljeniji stil joge u modernom društvu, ujedno je i najprisutniji u Srbiji. Za ljubitelje adrenalina privlačni su stilovi joge koji donose veću dinamiku i fizičke performanse. Za uspostavljanje ukupnog fizičkog, mentalnog i duhovnog balansa hata stil joge je idealan i preporučljiv. Pristup koji neguje Joga savez Srbije je holistički pristup ukupnom blagostanju pojedinca. Na času joge instruktor skreće pažnju da uvek vežbamo u granicama prijatnosti jer tada postižemo najveće efekte. Ne potenciramo ostvarenje idealnog završnog položaja, već pratimo pokret i doživljaj koji imamo dok traje pokret, doživljaj dok mirujemo u položaju i smeštamo pažnju na određeni deo tela, jer tamo gde nam je pažnja tamo su i emocije, i balans.

■ Šta ljudi, uglavnom, očekuju od časova joge?

Potrebe polaznika su različite i samim tim i njihova očekivanja od časa joge. Polaznici imaju potrebu da se opuste posle napornog radnog dana, da razgibaju svoje telo, da smršaju, da uspostave psihološki i emotivni balans, da razvijaju kreativne potencijale, da upoznaju nove ljude i druže se. Često na časove joge dolaze polaznice koje žele da naprave važne promene u svom životu, posle teških bolesti, nakon razvoda, ili nakon gubitka posla. One jogu prepoznaju kao važan oslonac u ličnom razvoju, te se u grupama često razvijaju odnosi podrške i prijateljstva.

■ Da li joga može da dovede do ozbiljnije povrede?

Kao i u svakom drugom sportu i u jogi je važno je da prepoznamo svoje mogućnosti i potencijale, da se konsultujemo sa lekarom ako imamo zdravstvene probleme ili ograničenja, da na času pratimo uputstva instruktora i izvodimo pokrete i položaje pravilno, kao i da sve radimo u granicama prijatnosti.

■ Kako prepoznati granicu između bola koji je normalan npr. pri istezanju mišića i onog koji treba da bude signal za momentalni prekid asane?

Na času joge instruktori uvek podsećaju da se vežba u granicama prijatnosti. Kada osetimo neprijatnost ili bol potrebno je napustiti položaj koji ga izazova. Dešava se da polaznici ne obraćaju pažnju na poruke koje im telo šalje putem bola te se u tim slučajevima mogu desiti manje povrede poput istegnuća mišića. Generalno, joga doprinosi zdravlju pojedinca, kako fizičkom, tako i mentalnom i duhovnom blagostanju.

■ Da li mogu da naučim da pravilno radim jogu uz video klipove?

Praktikovanje joge nije samo skup položaja koje možemo da naučimo iz knjige ili sa video materijala. Svaki joga čas ima svoj precizno osmišljen i planiran cilj i tok koji doprinosi razvijanju određenih potencijala. Instruktor joge je neophodan kako bi dao specifične individualne instrukcije svakom polazniku. Jogom se uspostavlja i energetski balans koji se posebno postiže uz stručni nadzor instruktora a umnožava učešćem u grupnim časovima.

lapota i zdravlje i jogalapota i zdravlje i joga